Astro – den bedste løsning på e-mail

Opdatering: Sådan installerer du Astro på macOS
Læs mit indlæg på Cloudbloggen.dk

Jeg hader e-mail

Hej mit navn er Daniel Bahl. Jeg hader e-mail. Og fordi jeg hader e-mail, har jeg sat mig for at finde ud af, hvordan jeg kommer til at elske denne gamle teknologi bare en bætte smule mere 😉

Hvorfor hader jeg e-mail ?

E-mail er ligesom Internettet, en neutral teknologi hvor alle kan byde ind med deres svar på hvordan e-mail kan fungere – og uanset om du har din e-mail ved Microsoft Hotmail/Outlook, Yahoo, YouSee, Stofa eller Google Gmail kan vi snakke sammen – og denne frihed, samt ingen styring – er netop både det fantastiske og det forfærdelige ved e-mail teknologien.

Ingen styring

Som nævnt, er der ingen der styrer e-mail. Alle kan opsætte SMTP-servere og sprøjte e-mails afsted, ved at snakke med andre SMTP-servere over port 25. Det er en kommunikationsplatform designet til at være som det vilde vesten, og det var en god ting .. engang. Og netop fordi vi befinder os i port 25 cowboyland er e-mail også den største kilde til uønskede henvendelser i form af SPAM, vira, phising og anden junk. I skrivende stund er over halvdelen af alle e-mails sendt, SPAM.

Email vs. SPAM

Kilde

Jeg elsker alle der prøver at løse problemerne

Flere har gennem tiden forsøgt at skabe “næste generation” e-mail, men ingen er lykkedes med det projekt. Det mest populære alternativ kom fra Google under navnet Wave. Det nåede dog aldrig ud af beta, før projektet blev droppet.

Det tætteste vi har på et alternativ til e-mail i dag er Facebook som med bl.a. Facebook Messenger tilbyder en Instant Messenger klient der gør det muligt at kommunikere og dele filer med andre på det sociale netværk. Årsagen til jeg nævner Facebook og ikke de utallige andre lign. tjenester, skyldes at Facebook er det netværk i verden med flest mennesker tilkoblet, altså lige bortset fra e-mail 🙂

Så hvis vi ikke kan skabe en ny e-mail teknologi – må vi prøve at forbedre den eksisterende, hvilket utallige firmaer har forsøgt gennem de sidste 20 år. Google og Microsoft har i dag spamfiltre så avancerede at kun enkelte få uønskede e-mails kommer igennem og teknologien i dag byder også på postkasser med noget nær ubegrænset plads, support for store vedhæftede filer og masser af features som hurtig søgning, tags, snooze, archive osv.

I’ll Follow the Sun

Jeg har i mange år benyttet mig af både Gmail fra Google i min G Suite Business-pakke samt Outlook.com fra Microsoft Office 365 til mine arbejdsrelaterede e-mails.

Det har altid krævet to tabs åben i min Google Chrome browser, og det har bestemt ikke være en lækker løsning. Tilbage sidste år, sommeren 2016, fik jeg øjnene op for Newton.

Newton

Newton er en e-mail klient som koster penge. Til gengæld får du et simpelt og elegant interface der samler alle dine konti: Èn Indbakke. Èt søgefelt. Èt samlet sted til al´ e-mail.

Det betød at jeg kunne samle mine to e-mail konti fra hhv. Microsoft og Google i ét program som virkede på macOS og iOS.

Newton er meget mere end bare et interface der samler alt. De har såkaldte Superchargers som bl.a. Read Receipts der gør det muligt at få besked, når en mail du sender, bliver læst i den anden ende. Samt Send Later der gør det muligt at få Newton til automatisk at sende en e-mail på et bestemt tidspunkt. Alt sammen super smart.

Jeg har været super glad for Newton i det år jeg har brugt det, det løste et problem jeg havde – på en god måde. Men jeg savede ting i Newton som bl.a. mulighed for inline images, altså billeder i en e-mail. Jeg savede muligheden for at formatere tekst og søgefunktionen var ofte hit’n’miss.

Astro

Astro er ligesom Newton, en klient der samler forskellige konti i ét interface. Altså ét program der samler alle dine Google og Microsoft konti til én indbakke. Men Astro kan lidt mere end Newton, helt specifikt, så har Astro løst de små problemer jeg oplevede ved Newton: Astro har en hurtigere og langt bedre søgefunktion og Astro har en noget mere gennemført editor til at skrive- og formatere nye e-mails og svar. Jeg elsker det 😘

Den første forskel mellem Astro og Newton, er at Astro koster gratis, yep- Zip. Zero. 0. – det bliver den jo nok ikke ved med, og derfor skal det heller ikke være det bærende punkt i valget mellem Astro og Newton. Astro har netop sikret sig 8 millioner dollars Astro raises an $8 million Series A for its AI-powered email solution for teams | TechCrunch (ca. 50 millioner danske kroner) i kapital, og skriver selv de arbejder på en Pro-version, men fortæller også, at der i fremtiden vil være en gratis-version.

Hvad kan Astro?

Astro er en e-mail klient, og kan alt det du forventer af en e-mail klient. Du kan læse e-mails. Få push-beskeder når der kommer nye e-mails. Skrive e-mails. Og der findes klienter til macOS, iPhone, iPad og Android. Astro understøtter Gmail og Outlook.

Udover alle de basale ting, har Astro en række helt unikke ting kørende for sig:

Lækkert interface

Astro har udviklet et interface til deres e-mail klient der er friskt, lækkert og kan det hele. At få presset mange funktioner ind i et brugerinterface, uden det bliver uoverskueligt og forvirrende er en stor og svær opgave, og den har Astro-teamet løst til perfektion in-my-humble-opinion.

De er kommet op med et afbalanceret og overskueligt interface, der er nemt at finde rundt i, trods de mange funktioner – og pusset det hele op med nogle virkelig lækre små ikoner. Jeg elsker ikoner – de kan virkelig, hvis designet korrekt, sætte et touch på software og være en skillelinie mellem fugly og hizot 😂

GIF

Reply Tracking

“Reply Tracking”-tracking er en funktion hvor Astro holder øje med, om der bliver svaret på de e-mails du sender. Du kan få Astro til at give dig besked, hvis du sender en e-mail, og personen du sender til ikke har besvaret din e-mail indenfor en tidsramme du bestemmer.

F.eks. hvis jeg sender en e-mail til en kunde med et tilbud der udløber på fredag, så kan jeg, hvis jeg ikke har fået svar på denne e-mail inden i tordag, få Astro til at poppe op og give mig besked. En fantastisk måde at følge op på e-mails:

Reply-tracking reminder i Astro

Send senere

Med den indbyggede “Schedule Delivery”-funktion kan du vælge at sende en specifik e-mail på et senere tidspunkt, helt automatisk. “Send Senere” kan bruges i mange forskellige scenarier, bl.a. opfølgende e-mails med nye kunder, fremsende en agenda 1 time før mødet eller sende en e-mail til chefen kl. 03 om natten med arbejdsrelaterede ting, så han tror du knokler løs – alt imens du sover godt og trygt under dynen 😉

Schedule Delivery i Astro

Open Tracker

Ligesom med Newton, er det muligt at se når modtageren af e-mail læser denne. Det sker teknisk ved at der sendes et lille unikt 1×1 pixels usynligt billede sammen med mailen, dette billede ligger på Astro’s servere, og de kan se når billedet bliver hentet af modtagers computer. Meget smart.

Screenshot iOS 11 with notification from Astro Read Notification

Indbygget Emoji-picker

De små ting tæller: En lille Emoji-picker gør det muligt indsætte de satans skønne humørikoner direkte i en e-mail.

Emoji Picker i Astro email klient

Astrobot – AI møder e-mail

En af de ting som gør Astro helt unik, er deres kunstige intelligens som du kan chatte med direkte fra Astro app’en.

Nogle af de ting som Astrobot kan være behjælpelig med:

 • Sortere ud i gamle e-mail – zap!
 • Afmelde dig fra uønskede mails som f.eks. nyhedsbreve
 • Give dig oplysninger om hvem afsender er, ved at hente information fra sociale netværk
 • Modtage beskeder, når der kommer vigtige emails
 • Påmindelser og huske-lister
 • Give dig svar på spørgsmål som f.eks. “How’s the weather in Aarhus”

Jeg må ærligt indrømme at jeg ikke har brugt Astrobot synderligt meget. Men dens ZAP-funktion er ret genialt og en stor hjælp til at få ryddet ud i ens altid voksende indbakke og nå #inboxzero.

I stedet for at fortælle en masse om Astrobot, vil jeg hellere vise et par skærmbilleder:

Astro Astrobot Eksempler

Alexa og Slack

Astrobot kan desuden kobles sammen med Amazons Alexa og Slack. Jeg benytter sidstnævnte, og det betyder at e-mails begynder at hænge sammen med det chat-system vi benytter dagligt i vores virksomhed. Igen, som nævnt herover, bruger jeg det ikke synderligt meget – men nogle gange er det nemt at besvare en e-mail direkte fra Slack, i det velkendte Slack-workflow.

Astrobot i Slack eksempler på iOS 11

 

Bemærk at Astrobot pt. kun findes på engelsk.

Andre smarte ting

Astro har et utal af smarte funktioner, og jeg vil ikke gennemgå dem alle her i dette blogindlæg – men et par får lov at få lidt rampelys her på bloggen.

VIP-lister

For hver konto kan du opsætte VIP-lister. E-mails fra VIP-personer vil altid blive prioriteret i Astro, og du kan vælge kun at få notifikationer når der kommer beskeder fra VIPs, hvilket jeg benytter når jeg holder ferie, så kun beskeder fra udvalgte personer kommer igennem, jeg siger ikke hvem 👀😅

Screenshot of Astro showing VIP lists

Indbyggede Reminders

Med Astro får du også en indbygget huskeliste, jeg er begyndt at bruge den ret meget – fordi det hænger sammen med Slack.

Det gode ved Reminders er at det kan hænge sammen med en e-mail eller være helt uafhængigt.

F.eks. kan du bede Astro om at lave en påmindelse på en specifik e-mail på en given dato, f.eks. en regning der betales om 2 uger, så kan du fjerne e-mailen fra din indbakke, og to uger efter, popper den selv frem igen, og Astro siger: “Betal!” 🙂

Men Astro kan også håndtere Reminders, der ikke er relateret til en e-mail. Du kan f.eks. skrive til Astrobot: “Remind me to call Peter from Leasy at 11:45” – og så får du en påmindelse om dette:

Astorbot Reminder eksempel

Når tidspunktet indtræffer får du en e-mail i din indbakke samt en besked fra Astrobot:

Email fra Astro ifm. reminder

Noget negativt?

Yep. Sync mangler. Newton havde én virkelig fed ting kørende for sig, som jeg savner ved Astro – Synkronisering. Alt i Newton blev synkroniseret i clouden og ud på alle devices. Rettede jeg en indstilling på min iPhone, blev selvsamme indstilling også rettet på min iPad og Mac. Rettede jeg min signatur på min Mac, blev denne ligeså opdateret på alle mine devices. Alt blev synkroniseret.

Sådan er det ikke i Astro. Dine indstillinger gemmes lokalt, og sætter du et nyt device op, skal du specifikt på dette device opsætte signatur og indstillinger. Bevares, det er noget man gør én gang – og så spiller det, men det var alligevel en lækker oplevelse ved Newton, at det hele var in-sync.

Jeg har snakket lidt med Astro-support som fortæller at det er en større opgave for dem at bygge sådan en synkronisering ind. Det er noget de gerne vil i fremtiden, men ikke noget der kommer lige rundt om hjørnet:

Maddy fra Astro-support svarer: Astro currently doesn’t sync your email account information across devices. To do so would require that we allow you to set up a new/separate “Astro account” with us, to serve as the centralized store of that information.

We’re considering creating such an “Astro account” in the future, but it would come with extra security implications and work on our end, since we’d then be responsible for storing a master username and password for you (for the first time). Today, we don’t store or ever see your passwords for Gmail or Office 365, because those services authenticate you themselves when you add one of their accounts.

Det er dog også det eneste jeg mangler ved Astro, som Newton kunne byde ind med.

Og når nu vi er ved deres support, kan jeg oplyse at de svarer på e-mails hverdage fra 9 til 17 PST (i deres tidszone), dvs. de åbner kl. 19.00 dansk tid til 02.00 om natten. Så det er om aftenen man skal have fat i deres support, hvis der skulle være problemer.

Konklusion

Astro er en gratis, veldesignet og velfungerende e-mail klient spækket med funktioner i et elegant UI. Det er nemt at bruge – det virker – og deres support har svaret mig prompte de gange, jeg har haft fat i dem. De har netop sikret 50 millioner kr. – så mon ikke også Astro er her et stykke ud i fremtiden endnu 🚀 Astro er ikke perfekt, men det bedste bud på en e-mail klient jeg har prøvet, endnu.

Astro er nu min foretrukne e-mail klient, og mit Newton abonnement er annulleret.

Ret godt

 • Simpelt og veldesignet user-interface både på mobil og desktop
 • Gratis uden reklamer
 • Èn indbakke til alle dine konti
 • Hurtig og præcis søgning
 • Support der svarer indenfor kort tid
 • Astrobot og integration med Slack
 • Gennemført editor til formatering af e-mail
 • Virker på macOS, iOS og Android

Ikke så godt

Læs mere om Astro på deres hjemmeside

Download links: App Store og Google Play Store.

Social media: Facebook & Twitter

Daniel Bahl
https://danielbahl.comMember since 30. juli 2017

👓 Geeky Entrepreneur  App- & Web Developer 👶🏻 Far til Magnus 📍Silkeborg, Danmark

Mit navn er Daniel Bahl og jeg lever af at være nørd. På denne blog udfolder jeg mig selv og mit liv, jeg deler alt fra familie til tech. Hvis du kan lide hvad du læser, kom gerne med feedback og husk at tilmelde dig mit nyhedsbrev eller mit Twitter-feed, for at blive opdateret om nye spændende indlæg på bloggen.

Comments

 • […] Astro er en alternativ e-mail klient til Mac, iPhone, iPad og Android. Nogle foretrækker Astro fremfor eksempelvis Microsoft Outlook – og det skyldes at Astro både er hurtigere og kan nogle andre ting end Outlook – f.eks. holde øje med når modtager læser e-mail, automatisk følge op på e-mails på bestemte datoer og tidspunkt mv. Hvis du ikke allerede kender til Astro vil jeg anbefale dig at læse mit blogindlæg her. […]

Skriv et svar

%d bloggers like this: